100 CIMS

100 CIMS
Vall del Ter, des del Gra de Fajol

diumenge, 19 d’agost del 2012

Via verda. Ruta del ferro i del carbó

A tocar de Ripoll trobem aquesta via verda que ressegueix un antic traçat ferroviari per transportar ferro i carbó des de les mines d'Ogassa.

Avui diumenge 19 d'agost, hem decidit pujar cap a Ripoll a fer la via verda de la Ruta del ferro; hem anat la Irina i jo, amb la Berta a la cadireta.

Des de Granollers, per la C-17 amb una mica menys d'una hora estem a Ripoll. Un cop arribats, hem de travessar el nucli urbà en direcció a Sant Joan de les Abadesses. Només sortir del poble, trobarem un Centre d'Acollida Turística de la Generalitat (CAT), on podrem deixar el cotxe en el aparcament gratuït que hi ha.




La ruta està dividida en dues parts: una primera que va des de Ripoll fins a Sant Joan de les Abadesses; i la segona, que va des de Sant Joan a Ogassa, on estaven les mines de carbó.

L'any 1967 es van tancar les mines i va deixar de funcionar el tren fins a Sant Joan de les Abadesses. Només funcionava el tram Ripoll- Sant Joan. A l'any 1980, aquest darrer tram també va quedar tancat al tren.



Un dels punt forts d'aquesta via verda és que està molt ben senyalitzada i ben conservada: a cada cruïlla de camins trobem cartells on ens adverteixen del perill i ens obliguen a cedir el pas. A la foto, un dels cartells:



Des de l'inici fins a l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses hi ha 9 km, que es poden fer en una mica menys d'una hora. Nosaltres hem trigat una hora i mitja, ja què la Berta això d'anar en bici no li ha acabat d'agradar; encara és massa petita.
A la foto, passant l'únic túnel que hi ha en aquest primer tram:




L'asfaltat està en molt bon estat, i hi ha tanques en pràcticament tot el recorregut. També trobarem molts bancs i zones per fer activitat física. A la foto, assegudes en un dels bancs, esmorzant una mica:




Trobarem una font a l'inici (al km 2) i quan arribem a Sant Joan, al quilòmetre 9. Per tant, no cal portar massa aigua a sobre.
El recorregut és quasi pla (1%) perquè s'han de superar 160 metres de desnivell positiu en els 9 km que dura aquest primer tram.
A la foto, una de les llargues rectes que trobarem:




Nosaltres, finalment hem decidit acabar la ruta a Sant Joan de les Abadesses; si voleu, la via continua fins a Ogassa, on són les mines. Però el desnivell augmenta, ja que s'ha de superar uns 200 metres de desnivell positiu en poc més de 6 km. En aquest segon tram, trobarem més túnels i la vall s'estreny.
A la foto, l'antiga estació de Sant Joan:





Ara, aquest estació l'han convertit en un bar- restaurant on podrem parar a prendre alguna cosa.
La baixada hem decidit que la faria només jo, i vindria a recollir a l'Irina i a la Berta en cotxe.
Aquests 9 km de tornada es poden fer en una mitja hora, ja que tot és baixada. En 20 minuts ja era a Ripoll.
En el vídeo, un moment de la baixada:


 


En el Centre d'Acollida Turística també podrem llogar bicicletes, tant per adults com per nens, i també podrem llogar les famoses "burricletes" unes bicicletes elèctriques que t'estalvien de pedalar.



Hem de posar molt bona nota a la via verda.
És molt bona per fer-la amb nens, i inclús poden anar sols amb tranquil·litat. Totes les cruïlles que passem, pràcticament no tenen trànsit. La carretera només es creua per túnels, i només travessem un carrer del polígon a l'inici de la ruta.

La propera vegada intentarem fer-la sencera fins a Ogassa. Cal remarcar que la via també es pot empalmar amb altres vies verdes de la zona de La Garrotxa.

Podeu trobar més informació de la via verda a:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada