100 CIMS

100 CIMS
Vall del Ter, des del Gra de Fajol

dimarts, 31 de juliol del 2012

La Senda del Oso en bici

Dijous 19 de juliol, vàrem fer una de les vies verdes que hi ha a Astúries: la Senda del Oso. És una ruta molt concorreguda perquè durant el trajecte es poden veure uns ossos engabiats.

La via verda es troba situada als "Valles del Oso", una vall formada pels pobles de Proaza, Quirós, Santo Adriano i Taverga, a l'oest d'Astúries i a 15 km d'Oviedo.

La ruta comença a l'àrea recreativa de Tuñón, just al costat de la carretera, on trobarem un panell informatiu de la ruta. Just passat aquest espai, es troba una de les múltiples empreses de lloguer de bicicletes que hi ha per la zona; nosaltres ens vàrem decantar per l'empresa Centro BTT Valles del Oso que per 11€ el dia tenies una BTT totalment equipada i estava al costat d'on comença l'itinerari.
A la foto, creuant el pont al poble de Villanueva, a 3 km de l'inici del recorregut:



La ruta té una part comuna de 10 km, moment en què el camí es bifurca cap a dues valls diferents: una acaba a Quirós, passant per l'embassament de Valdemurio, i l'altra acaba a Entrago.
Nosaltres vàrem agafar la desviació cap a Quirós però només vàrem arribar fins a l'embassament de Valdemurio.
A la foto, el pont de l'embassament:



Al quilòmetre 5 de la ruta, trobem el poble de Proaza (també s'hi pot arribar en cotxe); aquí és on podrem veure els ossos en captivitat. Són dues femelles (la Paca i la Tola), totes dues originàries de la zona, i un mascle de la zona de Cabárceno.



Des del mateix camí es passa pel costat del tancat dels ossos i se'ls pot veure en tot moment; si aneu a les 12 del migdia, veureu com els donen de menjar.
 A la foto, el meu fill Marc dormint a la cadireta de la bici:



A la foto, el meu nebot Genís baixant de la bici abans de creuar el pont:



El recorregut que vàrem fer nosaltres fins el pantà de Valdemurio va ser de 14 km + 14 km de tornada; en total 28 km que vàrem fer en unes 5 hores.
Al pantà s'hi podien llogar canoes per 5€ l'hora; a nosaltres per 10€ ens varen deixar pujar els 4 a la canoa: la Irina, el Genís, en Marc i jo.
A la foto, un dels molts túnels que trobem pel recorregut:



Aquesta ruta recorre una antiga via de ferrocarril minera que unia els pobles de muntanya amb els de la vall. En aquesta via, els trens i vagonetes portaven el mineral (carbó i ferro) fins els pobles de la vall. Va deixar de funcionar l'any 1964.
Cap a mitjans dels anys 90, es va reconvertir en una pista cicloturista i senderista.



A la foto, en Marc veu aigua de la font a Villanueva, camí de tornada:


Per a més informació. consulteu la pàgina:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada